In 7 stappen je doelen behalen
Waarom is het behalen van je doelen toch zo moeilijk? Vol enthousiasme bedenken we wat we willen; kilo’s er af, meer tijd met vrienden, minder stress, een andere baan of stoppen met roken. Alleen dan wordt er geen actie ondernomen of de actie is van korte duur.
Nergens zie je dit zo goed als bij de start van het nieuwe jaar. In januari is extreem druk in de sportscholen. In februari al wat rustiger en in maart is het stil. We vallen weer terug in oude gewoontes. In dit artikel lees je hoe je in 7 stappen een doel opstelt, hoe je dit doel bereikt en het belangrijkste: hoe houd je dit vol. Maar eerst moet je weten waarom de meeste doelen niet gehaald worden.
Update 23-12-2019
Waarom doelen niet gehaald worden
De meest voorkomende redenen waarom doelen niet behaald worden:
- de doelen zijn niet concreet of specifiek genoeg. Voorbeelden: ik wil vaker naar de sportschool, minder Netflixen of een nieuwe baan. Maar dit is niet concreet want hoeveel is vaker? Wat is minder? Wat houdt die nieuwe baan in? Etc.
- het is niet duidelijk wat je voor het probleem in de plaatst wilt. Wil je kilo’s kwijt of uiteindelijk meer zelfvertrouwen?
- er is geen concreet plan met nieuwe gewoontes. De implementatie intenties onbtreken.
- verkeerde motivatie. Je doet het niet omdat je het leuk vindt, of past bij wie je bent, maar omdat je omgeving dat van je verwacht of door schuld of schaamte.
- weinig energie en focus door slaapgebrek.
- je omgeving werkt niet mee.
- te veel stress door werk (of prive) waardoor je geen energie hebt en bent afgeleid.
- Continu aan het multitasken bent waardoor je geen focus hebt.
Er zijn dus tal van redenen waarom doelen niet behaald wordt. Met deze zeven stappen moet het wél lukken. Succes!
De 7 stappen om wél je doelen te behalen
1. Bepaal eerst wat je wilt
Dit klinkt logisch, maar vaak wordt hier niet goed over nagedacht. Pak een pen en papier en schrijf op wat je echt wilt. Wat is je wens?
Wil je meer tijd besteden aan vrienden, afvallen, minder stress, minder Netflixen of geen alcohol door de week. Neem je tijd om dit op te schrijven. Of schrijf op wat je niet meer wilt en wat je ervoor in de plaats wilt. Voorbeeld bij minder stress: “Als ik thuiskom na mijn werk heb ik meer energie voor mijn vriend(in) om leuke dingen te doen.”.
2. Waarom wil je dit? Wees specifiek!
Zonder motivatie geen succes. Schrijf op waarom jij het doel wilt bereiken. Wat brengt het jou? Welk gevoel geeft dat jou? Wat verandert er bij jou thuis, werk of hobby als jij dit doel hebt bereikt. Voorbeeld: meer energie, meer seks met je partner, betere gezondheid, beter uithoudingsvermogen, meer zelfvertrouwen, etc. En belangrijk: als je het alleen doet om geaccepteerd te worden door je vrienden, dan kun je beter werken aan je zelfbeeld.
3. Maak het SMART
Zie je doel als een project en maak deze SMART.
- Specifiek – Is je doel specifiek genoeg?
- Meetbaar – Hoe ga jij je doel meten?
- Acceptabel – Is je doel realistisch en haalbaar?
- Relevant – Zal het behalen van je doel voldoende impact hebben?
- Tijdsgebonden – Heeft je doel een deadline?
Eenvoudig voorbeeld:
Ik wil per week maximaal 2 avonden van 2 uur Netflixen. Door minder te TV te kijken heb ik meer energie en tijd voor mijn vriend(in) en dat maakt mij (en haar/ hem) vrolijk. Om dit te bereiken mag ik elke dinsdag- en donderdagavond na het avondeten (19.00) 2 uur TV kijken. In het begin ga ik een wekker zetten van 2 uur om mij hieraan te herinneren. Op woensdagavond ga ik uitgebreid koken voor mijn vriendin en doe boodschappen gelijk na mijn werk zodat dit een gewoonte wordt. You get the point ;)
4. Maak je doel visueel
Hoe ziet jouw leven er uit als dit doel is behaald? Zoek een foto van het leven dat jij wilt als dit doel is behaald en hang dit op waar je dit elke dag ziet. Of maak een moodboard. Op deze manier ‘programmeer’ jij jouw hersenen om dit doel te bereiken. Deze methode wordt ook veel toepast door topsporters.
5. Gewoontes
Wij zijn gewoontedieren. Door onze gewoontes doen we wat we doen en zijn we wie we zijn, tot op de dag van vandaag. Een doel geeft richting, maar wat we dagelijks doen is de sleutel voor verandering. Focus op het proces en niet het einddoel.
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. Aristoteles
Nieuwe gewoontes aanleren is lastig. Maak dit daarom zo eenvoudig mogelijk en in kleine stapjes. Plan bijvoorbeeld vaste momenten in om nieuwe gewoontes uit te voeren en houd het realistisch. Als jij nooit sport dan is drie keer per week sporten misschien niet realistisch. Van twee naar drie keer per week wel.
Bijvoorbeeld:
- 3 x per week sporten (ma, wo en vr om 19:00).
- 3 x per week koken (ma, wo en zo).
- Elke ochtend om 07:00 opstaan in plaats van 07:15, zodat je kunt ontbijten.
6. Beloon je zelf
Vier regelmatig je successen en trakteer jezelf op iets wat je leuk vindt. Door jezelf te belonen is het volhouden makkelijker want je het is leuk en fijn want een beloning stimuleert.
Maar als je niet op schema ligt, straf jezelf niet af, maar leer van je fouten en herpak jezelf de volgende dag. Blijf positief en ga door.
7. Tips om vol te houden: vergroot je wilskracht
Je hebt wilskracht nodig om afleidingen te weerstaand en het nieuwe gedrag vol te houden. Check deze vier factoren die veel invloed hebben op je wilskracht:
- Verminder je stress en ontspan regelmatig. Check hier 10 bewezen tips hoe je omgaat met stress of richt je tijd beter in met deze 10 beste time-management tips.
- Zorg voor voldoende slaap. Download mijn gratis checklist: 38 tips om beter te slapen.
- Beweeg elke dag minimaal 30 minuten om je focus te verhogen.
- Stop met multitasken: het zorgt voor focus verlies. Doe een ding per keer.
Bonus tip: richt je omgeving in
Je fysieke en sociale omgeving (familie, vrienden, collega’s) hebben een enorme impact op het volhouden. Wil je afvallen? Zorg dat de snacks niet in huis zijn of uit het zicht. Bespreek met vrienden dat je gestopt bent met roken en jou geen sigaret moeten aanbieden. Heb je vrienden die een negatieve invloed hebben: kies andere vrienden. Je omgeving is besmettelijk, kies daarom een omgeving die je steunt en waar jij inspiratie uit haalt.
Succes met het behalen van je doel
Heb je toch meer hulp nodig om je doelen te behalen? Vraag een gratis coachingssessie van 30 minuten aan en ik geef je gelijk een persoonlijke tip. Het gesprek is geheel vrijblijvend.
Ron,
een goed opgezette nieuwsbrief met duidelijke texten..
Een start om er aan te beginnen lijkt mij het moeilijkst.
alle begin is natuurlijk moeilijk..
Maar bij een goede begeleiding bij de start moet het zeker lukken.
Veel succes en ik hoop dat je veel volgers krijgt.
Een duidelijk en realistisch beschreven methode om je doel te behalen.
Laat de zomer maar komen!