Beter leren met concept mapping

Wil je beter leren, meer onthouden of nieuwe inzichten verkrijgen? Probeer dan eens concept mapping! De tool wordt al jaren gebruikt door academici en wordt steeds populairder op de werkvloer. Volgens onderzoek is de methode superieur om meer te onthouden en kennis beter te begrijpen. Ik pas het nu al een tijdje toe om nieuwe kennis met bestaande kennis te verbinden. Het werkt zo goed dat ik de tool dagelijks gebruik om mijn gedachten te ordenen en mijn kennis over een bepaald uit te diepen. Ik kan het je echt aanraden.

Wat is een concept map?

Een concept map organiseert kennis, beschrijft de relaties tussen verschillende concepten en maakt dit visueel. En hier houden onze hersenen van omdat ze beelden 60.000 sneller verwerken dan tekst. Met concept maps onthoud je beter en helpt je om de kennis over je onderwerp te toetsen. Het is krachtig tool die het meest wordt gebruikt in de wetenschap, maar zoals al gezegd het wordt steeds populairder op de werkvloer en onder studenten. Lees op Lucidchart meer informatie over concept mapping.

Hoe werkt een concept map?

Hoe werkt het? Je start met een vraagstelling. Voorbeeld: ‘Hoe krijg je meer focus’. Vervolgens beschrijf je alle gerelateerde concepten en hun onderlinge relatie.

Zie onderstaande concept map die ik even snel heb gemaakt.

Door het visueel te maken en de onderlinge relaties te beschrijving maakt dit een superieure leer tool!

Ps. Als je meer focus wilt is het belangrijk – zo niet voorwaardelijk – om voldoende te slapen en te bewegen om deze kennis op te slaan in je lange termijn geheugen. Maar dit even terzijde.

Voorbeeld concept map om meer focus te krijgen

Maken van een concept map

Volg deze stappen om een concept map te maken:

  1. Start met een focusvraag of een hoofdonderwerp, het probleem dat de conceptkaart moet helpen oplossen.
  2. Noteer alle sleutelconcepten die gerelateerd zijn aan dat hoofdidee en probeer deze in volgorde te leggen waarbij meer generieke concepten worden gevolgd door meer specifieke concepten.
  3. Verbindt de concepten door lijnen te trekken en beschrijf de relaties met werkwoorden zoals: hebben, minder, beter, vullen, etc. Je mag ook symbolen gebruiken.
  4. Voeg crosslinks toe om concepten te verbinden tussen verschillende concepten.
  5. Pas de conceptkaart constant aan

Verschil tussen concept mapping en mind mapping

Het onderscheid tussen een concept map en een mind map is dat bij concept mapping je werkt met hiërarchie en je beschrijft de onderlinge relaties. Bij mind mapping is een centraal thema en is er geen van boven naar beneden hiërarchie en wordt niet de onderlinge relaties beschreven. En daar ligt het grote verschil: bij concept mapping ben je continu je kennis aan het toetsen door de relaties te beschrijven en maakt het een betere leer tool. En het voordeel is dat als je een jaar later weer naar je concept map kijkt je nog steeds begrijpt wat er staat. Dat is vaak veel lastiger met een mindmap.

Dat wil niet zeggen dat je moet stoppen met mindmapping, maar om beter te leren kun je beter een concept map maken. Een mind map is goed om nieuwe ideeën te vergaren of je creativiteit te verhogen.

Wil je beter leren? Probeer dan eens concept mapping. Hieronder wat filmpjes over hoe je een concept mapping maakt.

Voorbeeld filmpjes over concept mapping