Millennials zijn perfectionistischer dan ooit. Hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf.
Vaak wordt van millennials gedacht dat ze lui zijn. Instant gratification zou een van de oorzaken zijn. ‘Met één druk op de knop een stimulans om je goed te voelen’. Dat is niet het probleem van onze generatie. Maar wat is het dan wel?
Het probleem is continu te hoge eisen aan jezelf stellen. De lat ligt te hoog. Uit onderzoek onder 40.000 mensen over verschillende landen blijkt dat millennials 10 procent hoger scoren op perfectionisme t.o.v. vorige generaties. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat en 33 procent niet te kunnen voldoen aan de eisen van hun sociale omgeving zoals vrienden of collega’s.
Sociale druk
Het probleem van te hoge eisen aan jezelf stellen ligt meer in de continue druk van de sociale omgeving om de beste versie van jezelf te worden. Het perfecte leven nastreven, de perfecte medewerker, het perfecte dieet of dat alles mogelijk is als je maar hard genoeg werkt. Of continu vergelijken met je collega’s, vrienden, ondernemers of de digitale nomaden die ‘wel’ succesvol zijn. Volgens professoren De Wachter en Verhaeghe gaat onze samenleving gaat in een razende vaart aan ons voorbij en velen van ons hebben moeite om het bij te houden.
Te hoge eisen
Door te denken dat deze ‘succesvolle’ mensen de norm zijn, stelt de millennial continu te hoge eisen aan zichzelf. Ze willen ook dat succes, dat lichaam of die levensstijl. Echter, al deze personen zijn niet de norm, maar de uitzondering. Uitvergroot door de massamedia zoals (online)televisie en social media. Waar deze mensen in uitblinken, falen ze in andere aspecten van hun leven, maar daar wordt (bijna) niet over gesproken.
Oh ja, mocht je op Instagram weer een foto tegenkomen met een influencer of ondernemer in een hangmat met laptop: dat ligt echt kut en je hebt overal zand en zo. Echt geen pretje ;)
Wat is eigenlijk een millennial?
Met de millennials wordt een generatie bedoeld. Volgens Wikipedia is er geen eenduidige definitie van millennials, maar meestal wordt gehanteerd als geboren tussen 1980 en 2000, ook wel generatie Y genoemd. De ouders zijn van de babyboomgeneratie (1940-1965) of van de generatie X (1960-1980).
Nu snap ik dat je denkt:
‘Ja daar heb je weer zo’n label als ‘millennial’.’
Ik houd persoonlijk ook niet zo van labelen, maar het helpt in dit artikel beter te duiden waar we het over hebben.
De norm is veranderd
Door de massamedia (mobiele telefoon, internet, social, tv etc) worden continu de uitzonderingen uitgelicht. Het geeft het idee dat dit de nieuwe norm is. Meer informatie over de verschuiving van de norm kun je lezen op chivo.nl.
De succesvolle mensen falen ook
Waar de succesvolle mensen – de uitzonderingen – in uitblinken, falen ze in andere aspecten van hun leven. Je kunt namelijk niet in alle aspecten van je leven uitblinken. Daarbij zal je opofferingen moeten doen. Wil je bijvoorbeeld het perfecte lichaam, dan zal je 5 dagen per week moeten beuken in de gym en houden aan een streng dieet. Of als je 80 uur per week werkt, kan ik me voorstellen dat je veel minder tijd het voor vrienden of familie. Dus de volgende keer als je naar iemand ‘opkijkt’ denk dan ook dat hij/zij ergens niet goed in is. Dit geeft een beetje perspectief.
Ik hoor je denken:
‘Okok… Interessant, leuk, maar ook beetje negatief allemaal Ron…’
‘Stel. Je hebt een punt. Wat kan ik er aan doen dan? Hoe stel ik minder hoge eisen aan mijzelf? Ik wil wel dingen in het leven, ik heb ambities. Hoe kan ik minder hoge eisen aan mezelf stellen en toch mijn doelen behalen?’
Dat kan ook zeker. Doelen nastreven en ambitieus zijn. Je kunt ook ergens in uitblinken zonder dat het ten koste gaat van jezelf of je omgeving.
Hieronder tips om minder perfectionistisch te zijn en toch je doelen behaald. Je leert hoe je meer zelfcompassie krijgt en hoe je beter accepteert wie je bent. Je leert wat een goed leven is.
Tips om minder hoge eigen aan jezelf te stellen en jezelf meer te accepteren.
Tip 1: Inzetten van je sterke eigenschappen
Focus niet op je zwakke eigenschappen maar op je sterke eigenschappen, je talenten. Maak van je sterke eigenschap met cijfer 7 een 8 of 9. Een 10 mag ook, zoals het haalbaar is. Door te focussen op je sterke eigenschappen krijg je meer zelfvertrouwen.
Als je vaker dingen doet waar je goed in bent en ook die je leuk vindt, zul je zien dat je vaker in een flow terecht komt. Het gaat je gewoonweg makkelijker af. Hierin kun jij uitblinken!
Kanttekening. Je wilt niet doorslaan in je sterke eigenschap. Bijvoorbeeld jouw sterke eigenschap is zorgzaamheid, maar dat je teveel voor anderen gaat zorgen dan jezelf. Dan is het beter om zorgzamer te zijn voor jezelf.
Wil je weten wat je sterke eigenschappen zijn? Stel jezelf deze 2 vragen
- Wat gaat mij makkelijk af waar anderen moeite mee hebben
- Waar krijg ik complimenten over?
Een andere optie is het aan drie personen in je omgeving te vragen wat je sterke eigenschappen zijn.
Je kunt ook gratis de Value In Action (VIA) test afnemen (taal kun je aanpassen naar het Nederlands).
Tip 2: Wees je eigen beste vriend
Wees vriendelijk voor je zelf. Vervelende dingen overkomt iedereen. Niet alleen bij jou. Behandel jezelf zoals je je beste vriend(in) zou behandelen. Zorg dat je stemmetje in je hoofd, de interne criticus, te beschouwen als je beste vriend. Als je een keer faalt, brand jezelf dan niet af. Als dit een goede vriend zou overkomen, wat je dan zeggen of doen? Ben je dan nog zo hard?
Dus wees wat liever voor je zelf. Fouten maken mag. Sterker nog, zonder fouten maken (en daarvan leren) geen voorruitgang.
Tip 4: Stop met onmogelijke eisen stellen aan jezelf
Er is niks mis met dingen goed te willen doen, maar ga niet altijd voor de 100% wetende dat je het niet zult halen.
Als je altijd voor 100% gaat, probeer eens of 80% ook goed genoeg is. Perfectionisme is niet voor niks de productiviteit killer nummer één.
Twijfel je of het goed genoeg is? Vraag je beste vriend(in) of hij het goed genoeg vindt. Dit geeft perspectief.
Tip 5: Stop met vergelijken met anderen
Jezelf continu vergelijken met anderen is destructief. Er is namelijk ALTIJD een persoon die beter is dan jij op een bepaald vakgebied. Maar besef ook: jij bent op een bepaald aspect ook BETER dan een ander.
Je kunt wel naar anderen kijken ter inspiratie. Daar is niks mis mee. Maar jezelf vergelijken geeft een onrealistisch beeld.
- Vergelijk niet met iemand anders maar met de persoon die je gisteren was.
- Er is altijd iemand die jouw probleem ook heeft, maar hier vrede mee heeft.
Sommige problemen vergen geen oplossing, maar ligt de oplossing in het accepteren van het probleem. Zelfacceptatie en jezelf lief vinden is belangrijk. Je bent je beste vriend. Fouten maken mag. Het hoort bij het leven. Je bent niet perfect en je zult het nooit worden. Niemand zal dit ooit worden. Omarm je imperfectie en je leven wordt zo veel mooier :)
Tip 6: Leer ontdekken WAT echt belangrijk is voor jou
Welke dingen in het leven zijn echt belangrijk voor je? Is het echt dat perfecte lichaam of succesvol zijn? Moet je veel reizen naar verre landen omdat mijn omgeving dat doet of omdat ik het echt wil? Streef naar wat écht belangrijk voor je is.
Tip 7: Leer ontdekken WIE belangrijk is voor jou
Welke personen in jouw leven zijn belangrijk? Wie van deze voldoet aan je normen en waarden? Je sociale omgeving is besmettelijk, kies daarom een positieve omgeving. Zijn de personen in je omgeving echt van meerwaarde? Of wil je er alleen graag bij horen? Kies voor je zelf.
Wie is belangrijk voor je? Kies 5 personen uit deze 3 categorieën: familie, vrienden en werk. Wat valt op? Wie vallen er buiten? En waarom?
Tip 8: Doe het op je eigen manier
Je bent uniek. En daarmee ook hoe jij je doel gaat behalen. Kijk wat voor jou werkt, en niet zozeer naar het pad wat een ander heeft bewandeld. Vertrouw op de dingen die voor jou werken en doe daar meer van. Met het opzetten van mijn bedrijf Full Bloom heb ik ook veel goed bedoelde adviezen gekregen. Veel heb ik toegepast, maar ik heb ook continu gekeken wat bij past. En dat heeft mij veel rust gegeven.
Tip 9: Focus niet op perfectie maar op verbeteren
Focus niet op dingen perfect willen doen, maar vaker wat je kunt doen om het iets beter te maken. Maak van de 8 een 8,5 en ga niet gelijk voor de 10.
Tip 10: Doe vaker dingen die je leuk vindt
Een van de belangrijkste, leukste en ondergewaardeerde manieren om uit je resultaatgerichtheid te komen is spelen. En hiermee bedoel ik vaker dingen waar je blij van wordt. We doen al zoveel ‘ moetjes. Ga daarom vaker spelen zoals voetballen, frisbeeën, fietsen in de natuur, naar het strand, rondje lopen in het bos met een vriend(in), ga een koffie of thee doen in je eentje ga jongleren, etc.
Belangrijk: de activiteit is belangrijker is dan het doel. Dus de focus moet liggen op het spel en niet op het einddoel.
Dus niet: naar de sportschool gaan met het doel om 1,2 gram meer spiermassa te krijgen of strakkere billen, dan ligt jouw focus op het eindresultaat.
Beter: potje voetballen met vrienden of trampoline springen. Gewoon lol maken.
Ik ben van mening dat een van de grootste problemen op dit moment in onze resultaatgerichte maatschappij is dat we te weinig spelen. Ik heb er een heel artikel over geschreven.
Hoe? Vraag jezelf:
- Waar kijk ik deze week / maand naar uit?
- Waar word ik blij van?
- Welke dingen kan ik in mijn eentje doen?
En ga dat doen!
Tip 11: Wat is het ergste wat je kan overkomen?
Vraag je vaker af: Wat is het allerergste wat er kan overkomen als ik deze taak niet perfect uitvoer. Dit helpt om zaken wat minder serieus te maken en het geeft perspectief.
Tip 12: Vier vaker je successen
Door vaker je successen te vieren ervaar je meer voldoening en het vergroot je zelfvertrouwen. Schrijf daarom elke dag 2 of 3 successen, of waar je dankbaar voor bent. Meer uitleg over deze oefening in dit blog artikel.
Ik hoop dat je wat kunt met deze tips om net wat minder hoge eisen aan jezelf te stellen! Wil je meer weten of perfectionisme en hoe je dit kunt minderen, lees dan perfectionisme en hoe je er mee kan stoppen.
Succes!
Het is trouwens een langer artikel geworden dan ik had bedacht. Heeft iets met perfectionisme te maken denk ik ;)
Photo by Austin Distel on Unsplash
Geef een reactie