Positieve emoties vergroten je weerbaarheid

Als je met grote regelmaat positieve emoties ervaart maakt het je weerbaarder. Het doet negatieve emoties smelten.

Bijvoorbeeld: Je bent een keer heel boos of verdrietig, dan is de kans dat je hier in blijft hangen kleiner omdat je ook regelmatig vreugde, liefde, dankbaarheid of andere positieve emoties hebt ervaren. Je herstelt simpelweg sneller.

Ook maken positieve emoties het leven simpelweg aangenamer. Het helpt je open staan voor dingen, wat leidt tot meer creativiteit en betere connecties met anderen. Terwijl het meer ervaren van negatieve emoties leidt tot een nauwere blik, gericht op overleven/oplossen van je problemen.

Let op! Het is belangrijk negatieve emoties niet te onderdrukken. Accepteer het (het mag er zijn) en kijk (of voel) wat deze emotie jou wil vertellen. Negatieve emoties kunnen een functie hebben, zo kan boosheid leiden tot meer daadkracht om bijvoorbeeld je grenzen aan te geven bij je manager, maar het wordt disfunctioneel als het omslaat in blinde woede of als je er te lang in blijf hangen.

Het gaat er dus niet om de negatieve emoties te onderdrukken, het is actief bezig zijn met het inzetten van positieve emoties.

Ik zeg altijd: Een emotioneel gezond mens is wanneer de positieve en negatieve emoties in balans zijn.

Een emotioneel gezond persoon is wanneer de positieve en negatieve emoties in balans zijn.

Wil je vaker en meer positieve emoties ervaren? Met de onderstaande oefening kun je op een eenvoudig wijze actief positieve emoties inzetten.

Oefening: Schrijf een week lang op wanneer je op je best bent geweest

Noteer gedurende een week, elke dag, 2 momenten uit je verleden wanneer je op je best bent geweest.

Het gaat om momenten waarin jij trots op jezelf was, of anderen trots op jou waren.

  1. Beschrijf de situatie en wat het met jou deed en doet.
  2. Wees kort en bondig, probeer niet langer dan 15 min te doen over een schrijfsessie.
  3. Zet dagelijks een reminder zodat je de oefening niet vergeet. Gebruik hiervoor post-its/ wekker of je agenda.
  4. Doe de oefening 7 dagen lang. Als je merkt dat je de oefening prettig vindt en je bent nog niet uitgeschreven over jezelf, ga dan vooral door!

Blijven hangen in negatieve emoties

Blijf je toch met enige regelmaat hangen in je negatieve emotie, schrijf het dan eens op. Wat wil deze emotie jou vertellen, waar voel je het in je lichaam, omarm het en kijk of je het kunt inzetten tot een positieve uitkomst. Zie ook tip 9 in het artikel hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Succes!

Heb je vragen over deze oefening of over emoties? Laat het me weten in de comments onderaan dit artikel.