Soorten coaching: de ene coach is de andere niet

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten van coaching dat ik (als coach) ook vaak niet meer weet wat voor type en vormen van coaching er zijn.

Daarom heb ik een lijst samengesteld van de meeste voorkomende vormen van coaching zodat het wat overzichtelijker is. Voor veel coaching is er geen officiële definitie waardoor men deze zelf is gaan invullen. Dit maakt het vinden van een juiste omschrijving lastig. Maar ik hoop met deze lijst het wat duidelijker is.

En mocht je op zoek zijn naar een coach, dan kan het stappenplan onderaan dit artikel, helpen bij je zoektocht.

Overzicht van vormen van coaching

Soort coaching

Omschrijving
Budget coachingEen budgetcoach is iemand die mensen helpt met hun financiële huishouding. Dit kan al dan niet tegen een vergoeding zijn.
Burn-out coachingEen burn-out coach helpt je van een burn-out te herstellen of te voorkomen dat je in een tweede (of derde) burn-out terechtkomt. Ik ben zelf ook een burn-out coach.
Business coachingEen business coach kan je als (startende) ondernemer of ZZP’er vooruit helpen bij het laten groeien van je bedrijf of om andere problemen/ onzekerheden op te lossen.
CounselingEen counselor (soms ook wel coach genoemd) is iemand die andere helpt bij psychosociale problemen. De counselor heeft een coachende en ondersteunende rol en wordt meestal ingeschakeld door mensen die op bepaalde terreinen vastlopen in het leven, maar verder nog wel ‘gewoon’ kunnen functioneren. Counseling (soms ook wel als counselling geschreven) is een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het raadgeven.
Executive coachingEen executive coach begeleidt en ondersteunt het ontwikkelingsproces van top managers, bestuurders en ondernemers. Het doel is het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Gespreksonderwerpen zijn bijvoorbeeld ambities, management en werk-privé balans.
GezinscoachingEen gezinscoach is een vorm van hulpverlener, die gezinnen met problemen bijstaat. De belangrijkste taak van een gezinscoach is overzicht aanbrengen in de hulp die het gezin reeds van andere instanties ontvangt. De gezinscoach handelt in het belang van de kinderen en van de ouders.
GezondheidscoachingEen gezondheidscoach helpt mensen hun gezondheid weer onder controle te krijgen. Qua gezondheid wordt vaak gericht op voeding, bewegen, slapen, stress en stoppen met roken. Het is vaak een overkoepelende term. Zo heb je op gezondheid meerdere specialisten. Denk aan een mindfulness coach, beweegcoach, etc
Health coachingEen health coach is vertaald naar het Nederlands een gezondheidscoach zijn vaak hetzelfde.
Leaderschip coachingVolgens toolshero is Coachend leiderschap is een nieuwe en een begeleidende stijl van leiderschap. In plaats van zelf alle beslissingen te nemen en taken te delegeren, zoals in de autocratische leiderschapsstijl, neemt de coachende leider het voortouw om alles uit zijn medewerkers of team te halen. Een coachende leider moet niet verward worden met een coach, maar heeft wel coachingsvaardigheden. De leider beschikt over deze vaardigheden wanneer hij in staat is om de prestaties en de competenties van zijn medewerkers te ontwikkelen en verbeteren.
Leefstijl coachingEen leefstijl coach zorgt voor veranderingen op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stoppen met roken en ontspanning. Een leefstijlcoach richt – net als een health coach of gezondheidscoach – op gezondheid. Soms zijn leefstijl coaches ook personal trainers dus dat ze naast gezondheidsadvies ook met je gaan trainen.
Leiderschap coachingZie ook leadership coaching
Levenstijl coachingZie leefstijl coaching.
Life coachingEen life coach helpt ontdekken wat belangrijk is in je leven, werk en liefde en helpt je keuzes te maken die dit mogelijk maken. Je ontdekt waar je talenten liggen, wat je echt leuk vindt om te doen, dromen na te jagen, maar ook zingeving en dingen te doen waar de wereld beter van wordt.
Lifestyle coachingZie leefstijl coaching.
Loopbaan coachingEen loopbaan coach of loopbaanadviseur helpt een scholier, student of werknemer bij het vinden van een nieuwe baan of loopbaanbegeleiding.
Mental coachingWat ik vond op internet is dat een mental coach voornamelijk focust op je gedachten en mindset. De mentale kracht speelt bij deze vorm van coaching een belangrijkere rol dan de fysieke kracht. Maar alle coaches die bezig zijn met gedrag zijn mental coaches dus het is een term om wat meer op te vallen tussen alle andere coaches. Marketing dus.
MentoringEen mentor is iemand die zijn (levens)ervaring gebruikt om een ander terzijde te staan. Vaak is een mentor een meer ervaren of beter geïnformeerde persoon om een ​​minder ervaren of minder goed geïnformeerde persoon te begeleiden. De mentor kan ouder of jonger zijn dan de mentor, maar hij of zij moet een bepaald expertisegebied hebben.
Mindfulness coachingEen mindfulness coach gebruikt mindfulness en vertaalt het naar individuele coaching. Het is net als mindfulness gebaseerd op boeddhistische psychologie in combinatie met westerse inzichten over stress, onder meer vanuit de cognitieve gedragstherapie. Er is nog even twijfel over de werking van mindfulness maar het kan ook positieve effecten bewerkstelligen.
NLP coachingEen NLP coach helpt je om de wisselwerking tussen denken, voelen, overtuigingen en gedrag te herkennen en dit zo te veranderen zodat je je doelen bereikt. De afkorting staat voor Neuro Linguistic Programming. Ook hier zijn de meningen verdeeld over de werking van NLP.
OndernemerscoachingEen ondernemerscoach en een businesscoach zijn voor mij hetzelfde.
Outplacement coachingEen outplacement coach biedt begeleiding voor werknemers die met ontslag worden bedreigd, boventallig zijn verklaard of noodgedwongen op zoek zijn naar een nieuwe werkomgeving. De coach richt zich op het verkrijgen van hernieuwde energie en vertrouwen om een nieuwe weg in te slaan.
Performance coachingPerformance Coaching is het proces waarbij een performance coach zijn of haar cliënt helpt of team en begeleidt bij het beter presteren. Dit kan zowel fysiek danwel mentaal presteren zijn. Vaak moeten er doelen behaald worden onder tijdsdruk. Er moet gepresteerd worden.
Personal coachingAls de coach 1-op-1 begeleiding biedt dan wordt hij/zij vaak een personal coach genoemd.
Personal trainerEen personal trainer helpt je om een bewegingsplan op te stellen. Vaak wordt er samen met de trainer fysiek getrained. De laatste tijd krijg je ook vaak voedingsadvies om je (fysieke) doelen te bereiken.
Persoonlijke coachingZie personal coaching.
Prestatie coachingZie performance coaching.
PsycholoogEen psycholoog is een academisch of professioneel deskundige in de psychologie, de academische vaardigheid die zich bezighoudt met het innerlijk leven (kennen, voelen en streven) en het gedrag van de mens.
Relatie coachingRelatietherapie helpt relatieproblemen te overwinnen. Een relatie coach helpt je om jezelf en je partner te kennen om problemen op te lossen en toch samen verder te kunnen gaan.
Spirtuele coachingEen spirituele coach is iemand die intuïtief en holistisch werkt. Holistisch betekent dat de coach naar je gehele welzijn kijkt, zowel lichamelijk als psychisch. Er zijn tal van soorten spirituele coaches en teveel om deze te noteren.
Sport coachingMeestal betreft het sportieve prestaties. De sport coach helpt zijn coachee (of zijn groep coachees in geval van teamsport) bij het bereiken en behouden van een optimale conditie. Daartoe ontwerpt de coach (al dan niet met behulp van een trainer) een specifiek coachingsprogramma, dat kan bestaan uit oefeningen, een dieet, een verandering in het gedrag van zijn coachee of een combinatie daarvan.
Stress coachingEen stress coach is gericht op het concrete inzichten in stressfactoren, zowel werkstress of stress van een privé situatie, en in het direct verlagen van de ervaren stress.
Team coachingDe teamcoach zoekt naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep. Deze vorm van coaching, teamcoaching, is erop gericht het bewustzijn van het team te vergroten, om vanuit dat grotere bewustzijn de groep in denken en handelen in beweging of ontwikkeling te krijgen.
TherapeutEen therapeut behandeld vaak trauma’s die uit het verleden verwerkt dienen te worden. Het verschil tussen een therapeut of coach wordt ook vaak geduid met de auto metafoor. Als de auto kapot gaat dan helpt de coach jou de auto te repareren. De therapeut kijkt met jou waarom de auto kapot is gegaan.
Transformatie coachingTransformatief coachen gaat om zelfontwikkeling in de breedte. De hele mens wordt holistisch benaderd en er wordt gewerkt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Ook hier heb ik geen officiële definitie kunnen vinden en is het maar wat de coach er de aanvulling aan geeft.
VitaliteitscoachingEen vitaliteitscoach helpt jou bij het vinden van richting in je leven en het aanpakken van je (verborgen) stressbronnen. De coach helpt met een meer autonoom en zinvol leven. Dit betekent dat je uit de overleefstand komt en weer echt gaat leven. Ik ben opgeleid tot vitaliteitscoach en heb mij gespecialiseerd in stress- en burn-out coaching.
WandelcoachingEen speciale techniek en manier van coachen die steeds meer aan populariteit wint is wandelcoachen. Als het even kan, dan gaan de coach en coachee naar buiten. Tijdens wandelingen door de natuur zullen momenten van stilte en gesprek zich afwisselen. Een rustige omgeving, dicht bij de natuur met een moment om echt tot rust en jezelf te komen.
WerkcoachingEen werkcoach is iemand die werkzoekenden koppelt aan werkgevers.
Work life coachingEen work life coach helpt een goede balans tussen werk en prive te krijgen. Maar eigenlijk doen de meeste coaches dit wel.

Nu weet je wat voor type coaches er allemaal zijn. Maar hoe kies je nu een coach die bij je past? Het stappenplan kan helpen.

Stappenplan coach vinden

  1. Het begint altijd met de vraag waarom je (denkt) een coach nodig te hebben. Dus wat is je wens of doel?
  2. Kijk wat voor type coach je bij deze wens kan helpen. Hiervoor kun je de bovenstaande lijst gebruiken.
  3. Maak gebruik van je vrienden, netwerk of omgeving en vraag of iemand een goede coach kent. Als je een goede coach bent dan wordt je vaak aanbevolen.
  4. Of google je type coach en de gewenste locatie (als je niet te ver wilt reizen). Laat je niet teveel afleiden door de Google Advertenties. Check ook de Google reviews.
  5. Vraag naar een gratis (en vrijblijvende) intake. Op deze manier kan jij, maar ook de coach, ondervinden of er een klik is. Daarom werk ik altijd met een gratis intakegesprek om elkaar beter te leren kennen en te ontdekken of er een match is.
  6. Mocht er toch geen klik zijn, niks aan de hand, dat gebeurt altijd. Ik heb ook wel eens nee moeten verkopen omdat ik dacht dat een andere coach beter geschikt zou zijn voor zijn/haar wens. En ook wel eens nee-gekregen omdat de klant elders een betere klik had. En dat is belangrijk omdat er vertrouwen en veiligheid moet zijn tussen de coach en de coachee.

Heb je vragen of hulp nodig bij het selecteren van een coach? Stuur een bericht via het contactformulier. Ik reageer altijd.

Succes!