Waarom spelen belangrijk is bij burn-out

Sinds een paar weken doe ik aan Krav Maga. Een Israëlisch zelfverdedigingssport. Vechtsport beoefenen heb ik altijd leuk gevonden, maar het is niet de reden waarom ik lid ben geworden. De reden is dat ik tijdens het trainen zoveel lol heb dat ik hier helemaal in op ga. Het is een soort van spelen en dat is belangrijk. Want het helpt mij ontspannen en als ik thuis kom voel ik mij goed: relaxed en met een leeg hoofd.

Waarom vertel ik dit?

Als burn-out coach zie ik natuurlijk veel mensen met stress klachten of die in een burn-out zitten. En wat ik vaak hoor is dat zij meditatie, mindfulness oefeningen of tal van andere methoden inzetten om te ontspannen. Voor sommige mensen helpt het, maar voor de meeste niet of van korte duur. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook veel gemediteerd en o.a. de app Headspace een jaar lang gebruikt. Ik ontspande, maar het werkte tijdelijk.

Maar er is een andere krachtiger element om te ontspannen: lol hebben!

Dus wil je nu echt eens ontspannen en je hoofd leegmaken?

Ga dan eens lol maken.

Hoe?

Ga spelen!

Wat is spelen?

Spelen is een activiteit waar plezier het grootste doel is. Als volwassene zijn we het verleerd om te spelen. En dat is zonde wat het is leuk én gezond.

Sommige van jullie denken misschien: ‘Ik vind het woord ‘spelen’ zo kinderachtig. Ik haak af.’

Zo dacht ik ook totdat ik me besefte hoe belangrijk het is. En we hoeven niet meer in de zandbak (of juist wel), maar het gaat om hoe je leuke dingen uit je kindertijd kunt implementeren in je dagelijkse volwassen leven.

Denk bijvoorbeeld aan een potje voetballen of badmintonnen.

Als je het kunt combineren met bewegen (in de natuur) dan is het ideaal, maar dat hoeft niet.

Waarom zijn we gestopt met spelen?

Ik denk dat het komt omdat we meer en meer geprogrammeerd zijn om alleen te doen wat nuttig en efficient is. We willen geen tijd verspillen. We zijn resultaat gericht, leggen een hoge lat voor onszelf en vinden belangrijk wat onze omgeving van ons vindt. Of de alom bekende kreet ‘Word de beste versie van jezelf’.

Het kapitalisme en het ontbreken van ‘leefregels’ in de nieuwe maatschappij zorgt ervoor dat we heel erg richten op zelfoptimalisatie. Op zich is daar niks mis mee zolang je ook maar blijft spelen.

Speel jij nog?

Denk eens na hoe jij vroeger speelde. Waar werd je gelukkig van? Zijn daar nog elementen die terugkomen in je dagelijkse leven? Voor mij zijn dat Lego (wie niet ;) ), stoeien, tekenen en voetballen. Het stoeien komt terug in de Krav Maga, heb ik het schetsen weer opgepakt en met Lego… tja ik klus veel in huis… :)

‘We stoppen niet met spelen omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen met spelen.’

– George Bernard Shaw

Voordelen van spelen:

 • Snelste en leukste manier tegen stress en burn-out
 • Verhelpt angsten en neerslachtigheid
 • Maakt je hoofd leeg
 • Voel je goed door het ervaren van positieve emoties
 • Bevordert creativiteit en je leert nieuwe interesses en hobby’s
 • Leert nieuwe mensen kennen
 • Je leeft langer
 • Verhoogt concentratie

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Daarom is het leren spelen een cruciaal onderdeel van mijn programma als ik mensen begeleid. Het lost veel problemen op!

Oefening om meer te gaan spelen

Schrijf op hoe jij vroeger speelde en hoe je dit kunt laten terugkomen in je dagelijkse leven.

Voorbeelden van spelen

 • Spelen: als je kinderen hebt ga met ze naar de speeltuin en doe mee.
 • Voetballen: met vrienden of je kind(eren). Er zijn tal van veldjes waar je dit kunt doen.
 • Doe een andere sport zoals frisbeeën, tafeltennis, badminton, schaatsen, etc.
 • Muziek instrument bespelen: leer een instrument spelen of pak het weer op. Je hoeft er niet goed in te zijn. Plezier is hier het grootste doel.
 • Stoeien: Judo, Krav Maga of BJJ.
 • Ga zingen of dansen.
 • Schilderen of tekenen.
 • Creativiteit: video’s monteren.
 • Fietsen: ga racefietsen of mountainbiken, alleen of met vrienden.
 • Creëer iets. Kies een project in huis wat je altijd nog wilde doen. Die kast in elkaar zetten, eigen tafel maken of een nieuwe kleur geven.
 • Spelletjes spelen met je partner en/of vrienden: yahtzee, kolonisten van catan, pesten, etc.

Nogmaals: het gaat er om dat het belangrijkste doel is plezier maken. Krijg je er stress van, kies dan wat anders.

Een goede leidraad: zorg dat je wekelijks minimaal één speelactiviteit op je agenda hebt staan. Een activiteit waar je naar uit kijkt. Ik begrijp dat als je midden in een burn-out zit weinig energie hebt om leuke dingen te doen. Begin daarom heel klein. Als jij blij wordt van een blokje om het huis of een plant water te geven: ga dat dan doen. Bouw het langzaam op.

Veel speelplezier!

Hulp nodig om te vinden wat je leuk vindt?

Stuur mij een berichtje en we kijken samen wat jij kunt om te spelen. Gratis en vrijblijvend.