Weersta afleidingen door meer te bewegen

Dat regelmatig bewegen goed voor je is dat weet je wel. Maar weet je ook dat je door meer te bewegen makkelijker afleidingen kunt weerstaan? Meer bewegen zorgt namelijk voor het vergroten van je wilskracht. En wilskracht heb je nodig om focus te houden bij afleidingen.

Voorbeeld

Je wilt door de week geen alcohol meer drinken.

De eerste weken ben je gemotiveerd en gefocust en is het geen enkel probleem om deze nieuwe gewoonte vol te houden.

Alleen na enkele weken pak je af en toe toch weer een drankje. Bijvoorbeeld doordat vrienden langskomen, een etentje of een lange dag werken waardoor de verleiding om jezelf te belonen groot is. Ondanks je goede voornemens val je terug in oude gewoontes.

Wilskracht is net al een batterij en deze kun je opladen

Om je niet te laten afleidingen en focus te houden heb je dus wilskracht nodig. Alleen is wilskracht als een batterij die leegloopt.

Door elke dag voldoende te bewegen laad je deze batterij op. Maar hoe werkt dat dan? Daarvoor moeten een kijkje nemen in onze hersenen.

De prefrontale cortex

De wilskracht huishouden vindt plaats in de prefrontale cortex van ons brein. Gelegen in het voorste gedeelte van de frontale kwabben. De prefrontale cortex is betrokken bij cognitieve en emotionele functies zoals beslissingen nemen, sociaal gedrag, plannen en impulsbeheersing. Door voldoende te bewegen zorg je dat dit gedeelte een goede doorbloeding met veel zuurstof krijgt. De prefrontale cortex werkt dan optimaal.

Dus ik hoef alleen meer te bewegen?

Nee. Er zijn andere factoren die invloed hebben op je wilskracht…

Denk aan veel stress, slaapgebrek of multitasken op momenten dat je focus nodig hebt, maar ook het ontbreken van een goed plan. Voldoende nachtrust is voorwaardelijk. Want met slaapgebrek heb je per definitie focusproblemen. Wil je beter slapen download de gratis checklist om beter te slapen.

Hoeveel bewegen is optimaal?

De minimale norm, de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), is 30 minuten per dag matig en intensief bewegen. De 10.000 stappen per dag kan ook. Zorg wel dat je doorstapt.

Zelf vind ik 30 minuten net te weinig en adviseer altijd om 60 minuten te bewegen omdat meer bewegen ook veel andere gezondheidsvoordelen heeft.

Wat het voedingscentrum zegt over matig en intensief bewegen:

Matig intensief bewegen telt mee als je hartslag en je ademhaling iets omhoog gaan, maar waarbij praten mogelijk blijft. Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin vallen hieronder.

Bij zwaar intensief bewegen ga je zwaarder ademhalen en soms hijgen of puffen. Voorbeelden zijn hardlopen, wielrennen en sporten zoals voetbal en hockey.

Zitten, liggen of staande activiteiten waarbij je rechtop staat of licht beweegt, zoals koken, boodschappen doen of darten tellen niet mee.

Maar ik sport veel dus het geldt niet voor mij?

Sporten is natuurlijk altijd goed. Maar zorg wel dat je over de hele dag voldoende beweegt en niet alleen in dat sport uurtje. Vooral als je een kantoorbaan hebt. En beweeg ook op de dagen dat je niet sport.

Conclusie

Om afleidingen te weerstaan en nieuwe gewoontes vol te houden: beweeg 30-60 min per dag!

Samen leren we volhouden

Het leren volhouden van nieuwe gewoontes is een belangrijk onderdeel is van mijn coaching. Want volhouden is het moeilijkste wat er is. Daarom besteed ik tijd in het trainen van wilskracht. Wil je weten hoe ik jou kan helpen met het vergroten van je wilskracht? Stel een vraag via het contactformulier. Lijkt me leuk om wat van je te horen.