De zin en onzin van een koolhydraatarm dieet

Je hoort het steeds vaker: mensen die afvallen door flink te minderen met koolhydraten. Het zogenaamde koolhydraatarm dieet, laag-koolhydratendieet, beter bekend als lowcarb. Of de extremere variant het ketogeen dieet.

Dit betekent het minderen van bijvoorbeeld brood, pasta, aardappelen of rijst en jouw overtollige kilo’s zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon. In dit artikel bekijken we waarom dit dieet nu zo populair is, hoe het werkt, of het gezond is en of wij het aanraden.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarin je zo weinig mogelijk koolhydraten eet. Je vervangt deze koolhydraten door vetten en eiwitten. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld minder brood, rijst of pasta te eten.

In de jaren zeventig heeft Dr. Robert C. Atkins bekendheid gegeven aan het koolhydraatarm dieet. Zijn basisprincipes: vetten en eiwitten zijn goed en koolhydraten zijn slecht (dikmakers).

Het dieet is verder ontwikkeld en is populair omdat, volgens voorstanders, je minder pieken hebt in de bloedsuikerspiegel en een stabieler insulineniveau. Het hormoon insuline zorgt er namelijk mede voor dat vet opgeslagen wordt en heeft daarmee een dikmakende reputatie gekregen. Door minder van deze pieken te hebben zou je meer vet verbranden en minder vet opslaan. Dit wordt de insulinehypothese van gewichtstoename genoemd. Daarom gaat men minder koolhydraten eten om de insulineniveaus laag te houden.

Insuline is een dikmaker: ontkracht

De insuline theorie/ hypothese is inmiddels al meerdere keren ontkracht. Zo zouden er grote bevolkingsgroepen zijn met een hoge inname van koolhydraten maar geen overgewicht kennen. Daarbij zijn er veel gecontroleerde onderzoeken waarin het niet uitmaakte of je hoog of laag in de koolhydraten zit zolang je maar in een negatieve energiebalans zit. Zie bronvermeldingen hieronder. Later meer over de negatieve energiebalans.

Wil je meer lezen over de insuline hypothese dan verwijzen we je naar de artikelen van Chivo:

Werkt het koolhydraatarm dieet?

Om hier antwoord op te geven moeten we eerst de energiebalans uitleggen. De energie balans is leidend en betekent:

Afvallen is meer energie verbranden dan dat je binnenkrijgt!

Net zoals elk dieet, en dus ook bij een koolhydraat dieet, val je dus af wanneer je meer kilocalorieën (kcal) verbrandt dan consumeert. Bijvoorbeeld, jij bent een vrouw en verbruikt gemiddeld 2000 kcal per dag. Ga je 1500 kcal per dag eten, dan val je af. Je zit dan in een negatieve energiebalans.

Het voordeel bij een koolhydraat dieet is dat je bij het weglaten van brood, pasta of rijst al heel snel veel minder kcal binnenkrijgt (1 koolhydraat = 4 kcal aan energie). Daarbij krijg je meer eiwitten en vetten binnen die over het algemeen een verzadigend gevoel geven (voornamelijk de eiwitten). Bovendien is een verhoogde eiwitinname belangrijk bij het afvalproces omdat het je spieren behoudt.

Veel vocht verlies

Er wordt ook gesuggereerd dat in de beginfase van het koolhydraatarm dieet je veel afvalt, maar dat het voornamelijk vocht is. Dit zou komen door een daling van de hoeveelheid glycogeen in het lichaam. Wil je weten of je echt bent afgevallen of dat je voornamelijk vocht bent kwijtgeraakt, dan kun je dit laten checken door je vetpercentage te laten meten bij jouw sportschool of arts. Als zijn deze metingen niet altijd betrouwbaar, maar dat is een ander verhaal.

Wat adviseert Full Bloom?

Ons advies is altijd: het beste dieet is het dieet wat je kunt volhouden. Een koolhydraatarm dieet kunnen we daarom aanraden als jij dit makkelijk vindt en voor langere tijd kunt volhouden. Wel hanteren wij basisprincipes bij elk dieet.

  • Het beste dieet is wat je kunt volhouden
  • Eet gevarieerd = eet groente en fruit in alle kleuren van de regenboog.
  • Eet zoveel mogelijk onbewerkt
  • Zorg voor voldoende eiwitten
  • Eet zo veel mogelijk onverzadigde vetten
  • Max 2 x in de week rood vlees
  • 2 x in de week vette vis
  • Handje noten per dag
  • Eet nooit iets waar je niet tegen kunt

Heb je moeite om je dieet vol te houden? Lees dan de 10 bewezen tips om afvallen vol te houden.

Conclusie: werkt het koolhydraatarm dieet?

Ja, maar zoals elke dieet werkt zolang je in een negatieve energiebalans zit. Het voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat het minderen van koolhydraten je snel veel kcal kan besparen. Daarbij levert een toename van eiwitten en vetten een verhoogd verzadigingsgevoel op zodat je het makkelijker kunt volhouden.

Heb jij hulp nodig bij het afvallen? Misschien kan persoonlijke begeleiding je helpen. Mijn aanpak kun je hier lezen of kom een keer langs voor een gratis intakegesprek in mijn studio in Amsterdam. Dan krijg je gelijk persoonlijk advies zonder dat je ergens aan vast zit.

Maar je mag me altijd een vraag sturen via het contactformulier. Ik reageer op elke mail.